ABDÜLGANİ NAMAZGÂH CAMİİ

• İli: Samsun
  • İlçesi: Vezirköprü

Genel Tanım

Karma sistem kullanılan yapı, su basman seviyesine kadar taş malzeme ile yığma sistemde, üst katlar ise ahşap malzeme ile bağdadi olarak yapılmıştır. Kırma çatısı alaturka kiremit ile, geniş saçak altı ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Minaresi tek şerefelidir ve sac malzeme ile kaplıdır. Kapı ve pencere söveleri ahşap malzemelidir. Kuzey cephesinde yer alan son cemaat yerine kuzey cepheden ve doğu cepheden birer giriş bulunmaktadır. Kuzey cephede yer alan giriş çift kanatlı ahşap malzemelidir. Doğu cephede yer alan kapı ise tek kanatlı ve ahşap malzemelidir. Son cemaat yerinden, batı yönde yer alan L tip merdiven ile kadınlar mahfiline çıkılmaktadır. Harime giriş, son cemaat yerinden, çift kanatlı ahşap bir kapı ile sağlanmaktadır. Kadınlar mahfili harim kısmına düşen dört adet ahşap dikme ile desteklenmektedir ve ahşap korkuluklar ile çevrilmiştir. Taş mihrabı, sade işlemelidir. Minber de taş malzemeli olup herhangi bir bezemeye yer verilmemiştir. Minber ve mihrap, orijinali yıkılan camiden günümüze kalan iki parçadır. Vaaz mahfili orijinal değildir. İç mekânda tavan düz olarak geçilmiş ve ahşap malzeme ile kaplanmıştır.

• Envanter Adı: ABDÜLGANİ NAMAZGÂH CAMİİ
  • Orijinal Kullanım: Cami