BÜYÜK BEDESTEN

• Türü: Kültürel Yapı
  • İli: Samsun
  • İlçesi: Çarşamba

Genel Tanım

Kâgir yapım sistemi ile inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır. Yapı zemin kat ve bir normal kattan oluşmaktadır. Yazılı kaynaklara göre, 1826 yılında yapılmıştır ve kuyumcular çarşısı olarak hizmet vermiştir. Beşik çatısı Marsilya kiremit ile kaplıdır. Beden duvarları sıvalıdır. Kat araları ve kenarlar kesme taş ile silmelenmiştir. Bedestene girişler kuzeydoğu ve güneybatı cephesinde yer alan tonozlu kapılardan yapılmaktadır. Giriş kapısı üçgen alınlıklı dikdörtgen bir çerçeve ile çevrelenmiştir. Giriş üzerinde iki adet kemerli pencere yer almaktadır. Pencerelerin çevreleri taş söveler ile çevrilidir ve demir korkulukludur. Zemin katta orta kısımda tonozlu bir koridor bulunmaktadır. Tonoz belli aralıklarla kesme taştan kemerler ile desteklenmiştir. Bu hole açılan sıralı dükkân dizileri bulunmaktadır. Yapı, günümüzde ticari birimler barındırmaktadır.

• Envanter Adı: BÜYÜK BEDESTEN
  • Orijinal Kullanım: Bedesten