Ahlat

• Türü: Anıt Ağaç
  • İli: Giresun
  • İlçesi: Şebinkarahisar

Tarihi veya Folklorik Değeri

Diğer Açıklamalar ve Öneriler

Toplumda yaban armudu olarak da bilinen Ahlat bitkisi birçok niteliği sayesinde diğer bitki türlerinden ayrılmaktadır. Ahlat ağacı derin kök yapısı nedeniyle kurak iklim ve toprak şartlarına iyi uyum gösterir. Hava kirliliğine iyi uyum gösteren Ahlat ağacı Anadolu’nun hemen her yerinde kendiliğinden yetişebilmektedir. Şebinkarahisar ilçesinde tarihi hakkında kesin bilgilerin mevcut olmadığı yaşlı Ahlat ağaçları bulunmaktadır. Kurak iklim şartlarında kendiliğinden gelen bu ağaç köy düğünlerinin yapıldığı harmanın meşhur ağacıdır. Bölgede boyutsal özellikleriyle görmeye değer anıt Ahlat ağaçların tesciline yönelik hiçbir faaliyete rastlanılmamıştır. Anıt ağaçlar ait oldukları tür için genetik çeşitliliğin birer temsilcisi olarak değerlendirilir. Her türlü zorlu iklim şartlarından kurtularak günümüze ulaşan geçmiş ile günümüz arasında bir köprü oluşturan bu değerleri geleceğe taşımak hepimizin görevi olmalıdır.
  • Türü: Anıt Ağaç
  • Adı: Ahlat
  • İli: Giresun
  • Mevkii: Yeniyol, Orta mahalle
  • İl ve İlçe Merkezine Uzaklığı (km): Şebinkarahisar’a 14 km uzaklıktadır.
  • Yasal Durumu: Tescil edilmemiştir.
  • Orman İşletme Müdürlüğü ve Şefliği: Şebinkarahisar Orman İşletme Müdürlüğü - Şebinkarahisar Orman İşletme Şefliği
  • Pafta No: H41d1
  • Yükselti (m): 1470