AKBULAK KÖYÜ CAMİİ

• İli: Gümüşhane
  • İlçesi: Şiran

Genel Tanım

Yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Çatısı dört yönde kırma olup sac malzeme ile kaplanmıştır. Girişin olduğu kuzeydoğu cephesinde saçak geniş tutulmuş ve açık olan son cemaat yeri için örtü işlevi yüklenmiştir. Dört dikme tarafından taşınan geniş saçağın döşemesi ahşaptır. Harime, geniş saçak altından, yuvarlak kemerli, dikdörtgen formlu taş söveli kapıdan girilmektedir. Yenilenmiş olan kapı tek kanatlı olup ahşap malzemelidir. Girişten sonra kapının hemen arkasında, bir minber bulunmaktadır. Özgün olan minber, kadınlar mahfiline çıkış için kullanılmaktadır. Kadınlar mahfili, harim kısmına düşen ahşap dikmelerle taşınmaktadır. Köşk kısmı bulunan kadınlar mahfili ahşap korkulukları sade süslemelidir. Harim kısmına düşen iki adet sütun daha çatıyı taşımaktadır. Caminin tüm pencereleri içten yuvarlak kemerli, dıştan dikdörtgen formludur ve pvc malzeme ile yenilenmiştir. Harim kısmında duvarlar, yenileme sırasında, yerden yaklaşık 80 cm yükseklikte ahşap lambri ile kaplanmıştır. Taş mihrabı sadedir ve sövesi boyayla süslenmiştir. Minberi ve vaaz kürsüsü yenidir. Ahşap tavan göbeği, içi içe geçen kademeli çokgenlerden oluşan kırlangıç tavan şeklinde düzenlenmiştir. Caminin genelinde görülen boya işlemler tavanda da mevcuttur.

• Envanter Adı: AKBULAK KÖYÜ CAMİİ
  • Orijinal Kullanım: Cami