ALPULLU MAHALLESİ KİLİSESİ 1

• İli: Gümüşhane
  • İlçesi: Torul

Genel Tanım

Yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapıda malzeme olarak moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Cephe bitimleri, kapı pencere söveleri, sütunlar ve taşıyıcı kemerlerde kesme taş kullanılırken, beden duvarlarında moloz taş kullanılmıştır. Yapı, kapalı Yunan haç planında yapılmıştır. Ana mekânın üst örtüsü çokgen yüksek kasnak üzeri kubbe örtülüdür. Diğer bölümlerin üst örtüsü beşik tonozdur. Doğu yönde içten ve dıştan yarım daire şeklinde olan tek bir apsis bulunmaktadır. Güney cephede yer alan alınlıklı giriş kapısı sonradan taş ile örülerek kapatılmıştır. Batı cephesinde bulunan sivri kemerli giriş üzerinde yer alan lento taşında haç figürü bulunmaktadır. Giriş kapısı üzerinde yer alan dikdörtgen alınlık bölümü sade işlemelidir. İç mekân, duvara gömülü iki paye ve dört sütunla üç nefe ayrılmıştır. Orta nef yan neflerden daha geniş ve daha yüksektir. Orta nefin orta kısmı çokgen yüksek kasnak üzeri kubbe örtülüdür. Kubbe kasnağında kemerler içerisine yerleştirilen mazgal pencereler yer almaktadır. Sütunlar birbirine kemerlerle bağlanmıştır. Apsiste ve yan beden duvarlarında mazgal pencereler bulunmaktadır.

• Envanter Adı: ALPULLU MAHALLESİ KİLİSESİ 1
  • Orijinal Kullanım: Kilise