BEDESTEN

• Türü: Kültürel Yapı
  • İli: Trabzon
  • İlçesi: Ortahisar

Genel Tanım

Tarihi Trabzon çarşısının merkezinde bulunan bedesten, çarşının en önemli yapısıdır. Yapının kitabesi olmamakla birlikte 15. yüzyılda inşa edildiği ileri sürülmektedir. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Yapının, kareye yakın dikdörtgen planı vardır. Yapı tarih içerisinde birçok değişime uğramış ve özgün üst örtüsü günümüze ulaşamamıştır. Yapı, bir zemin kat ve iki normal kattan oluşmaktadır. Yapının girişi batı, kuzey ve güney cephesinden sağlanmaktadır. Kuzey ve güney cephesi girişleri, sivri kemerli niş içinde yer alan basık kemerli açıklıktan sağlanmaktadır. Batı cephesi girişi ise sivri kemerli niş içinde yer alan yuvarlak kemerli açıklıktan sağlanmaktadır. Tüm giriş kapıları çift kanatlı ve demirdir. Yapı cephelerinde farklı formlardaki pencereler, sivri kemerli, yuvarlak kemerli ve dikdörtgen formludur. İç mekânda basık sivri formlu tuğla kemerli tromplar yer almaktadır. Yapının dıştan üst örtüsü kırma çatı olup üzeri Alaturka kiremit ile kaplanmıştır. Yapının saçak altları yivli ve kademelidir.
  • Türü:
  • Envanter Adı: BEDESTEN