BÜYÜK HAMAM (VAKIF HAMAMI)

• Türü: Kültürel Yapı
  • İli: Samsun
  • İlçesi: Havza

Genel Tanım

Yapı, kuzey güney doğrultusunda eğimli bir arazide yer almaktadır. Yan yana bitişik olarak konumlanan iki hamam bölümünden oluşmaktadır. Yapı, yazılı kaynaklara göre, Selçuklu Sultanı 2. Mesut tarafından 1256 yılında yaptırılmıştır. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak moloz taş ve tuğla kullanılmıştır. Beden duvarları bir sıra moloz taş üç sıra tuğla düzeninde inşa edilmiştir. Yapı, doğu batı doğrultusunda uzanan bir plan şemasına sahiptir. Soyunmalık, soğukluk, sıcaklık ve ılıklık bölümlerinden oluşmaktadır. Soyunmalık bölümüne, güney cephesinde bulunan basık kemerli ve çift kanatlı kapıdan girilmektedir. Kemerin üzerinde bulunan alınlığın her iki kenarında rozet bezemesi bulunmaktadır. Girişin her iki yanında aslan heykelleri yer almaktadır. Kare planlı olan bu bölümün üst örtüsü sekizgen kasnağa oturan kubbedir. Diğer bölümlerin üstleri de farklı boyutlu kubbelerle örtülüdür. Yapının üst örtü malzemesi alaturka kiremittir. Yapıda bulunan pencerelerin çoğu sivri kemerli ve tek kanatlıdır. Soyunmalık bölümünün güney cephesinde iki adet dikdörtgen formlu ve üst kısmında sağır sivri kemerli pencere bulunmaktadır.

Yapı Planı

• Türü: