BÜYÜK YÜCEBELEN MAHALLESİ CAMİİ

• İli: Gümüşhane
  • İlçesi: Torul

Genel Tanım

Yapı, kâgir sistemi ile inşa edilmiştir. Yapının beden duvarları sonradan mozaik taş ile kaplanmıştır. Çatısı kırma çatı olup sac malzeme ile kaplıdır. Yazılı kaynaklardan edinilen bilgiye göre, caminin ahşap işleri, Trabzon ili Şalpazarı ilçesinden Hasan Usta tarafından yapılmıştır. Batı yönde, camiden yaklaşık 2,00 metre uzaklıkta, tek şerefeli minaresi bulunmaktadır. Minare, cami yüksekliğine kadar mozaik taş ile kaplanmıştır. Camiinin girişi kuzey cephesinde bulunan yuvarlak kemerli açıklıktan çift kanatlı ahşap kapı ile sağlanmaktadır. Kapı etrafı kesme taşla çevrelenmiştir ve kapı üzerinde kitabesi bulunmaktadır. Çatı kuzey cephede geniş bir saçak yaparak girişi yarı açık mekân haline getirmiştir. Saçak, yapı cephesine iki payanda ile tutunmaktadır. Saçak altı döşemesi ahşap malzemelidir ve panolara ayrılmıştır. Her panonun ortası tavan göbeği şeklinde stilize bitkisel motiflerle süslenmiştir. Girişin solunda yer alan tek kollu merdivenle kadınlar mahfiline çıkılmaktadır. Kadınlar mahfili, harim kısmına düşen iki ahşap dikme ile taşınmaktadır. Sade olan kadınlar mahfili ahşap korkulukları çok renkli boyanarak hareketlendirilmiştir. Köşk kısmının altında sade ahşap işlemeler görülmektedir. Harim kısmında duvarlar, sonradan, yerden yaklaşık 0,80 metre yükseklikte ahşap lambri ile kaplanmıştır. Yuvarlak kemerli pencereler tek kanat çalışmakta olup PVC malzeme ile yenilenmiştir. Vaaz kürsüsü, minberi ve mihrabı da korkuluklar gibi boyanarak süslenmiştir. Ahşap tavanı düz ve sade işlemelidir. Benzer renklendirme tavanda da kullanılmıştır. Tavan işlemelerinde stilize bitkisel motiflere ve geometrik motiflere yer verilmiştir.

• Envanter Adı: BÜYÜK YÜCEBELEN MAHALLESİ CAMİİ
  • Orijinal Kullanım: Cami