ÇAĞIRGAN BABA TÜRBESİ

• İli: Gümüşhane
  • İlçesi: Merkez

Genel Tanım

Yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Yapı, sekizgen planlı piramidal üst örtüye sahiptir ve üst örtü taş malzeme ile kaplanmıştır. Batı yönde türbeye dikdörtgen planlı yapı eklenmiştir. Ek bölmenin üst örtüsü beşik çatılı olup sac malzeme ile kaplanmıştır. Yapıya giriş, batıda yer alan birimin güney cephesinden, dikdörtgen formlu açıklıktan sağlanmaktadır. Yapının pencereleri ahşap malzemeli olup demir korkulukludur. Batıda yer alan birimden doğudakine giriş dikdörtgen formlu ve yuvarlak kemerli açıklıktan sağlanmaktadır. İç mekânda bir sanduka yer almaktadır. Yazılı kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Çaldıran seferinden dönerken hayatını kaybeden Seyyid-i Mahmut Çaldıran Baba buraya gömülmüştür.

• Envanter Adı: ÇAĞIRGAN BABA TÜRBESİ
  • Orijinal Kullanım: Türbe