CEPHANELİK

• Türü: Askeri Yapı
  • İli: Trabzon
  • İlçesi: Ortahisar

Genel Tanım

Yapı, kitabesine göre, Hicri 1305 (Miladi 1887/1888) yılında Sultan Abdülhamit döneminde yaptırılmıştır. Yapı, yazılı kaynaklara göre, 1916–1918 yıllarında, Rusların Trabzon’u işgali sırasında cephanelik olarak kullanılmıştır. 9 Temmuz 1919’da cephaneliğin patlamasıyla büyük hasara uğramıştır. Restore edilen yapı, günümüzde restoran ve otel olarak hizmet vermektedir. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır. Yapı bir zemin kat ve iki normal kattan oluşmaktadır. Yapı daire planlı olup iç içe geçmiş kalın duvarlı iki bölümden meydana gelmiştir. Yapının ana girişi batı cephesinde yer almaktadır. Giriş kapısı yuvarlak kemerli çift kanatlı ve demirdir. Giriş ekseninde, üst kısımda köşelerinde bitkisel motifler bulunan taş çerçeveli bir pano bulunmaktadır. Bu pano içerisinde Osmanlı tuğrası yer almaktadır. Yapının cephesinde çift sıra pencere düzeni görülmektedir. Her sırada on üç adet pencere bulunmaktadır. Tüm pencereler birbirinin aynısı olup yuvarlak kemerli, taş söveli, çift kanatlı ve ahşaptır.
  • Türü:
  • Envanter Adı: CEPHANELİK