DIŞBUDAK KİLİSE CAMİİ

• İli: Gümüşhane
  • İlçesi: Merkez

Genel Tanım

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak moloz taş, kesme taş ve ahşap kullanılmıştır. Yapı harim bölümünden oluşmaktadır. Doğu batı doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapının batı cephesinde tek girişi bulunmaktadır. Ana giriş kapısı tek kanatlı ahşap kapı olup yuvarlak kemerli alınlığı vardır. Yapının minaresi bulunmamaktadır. Yapının kuzey cephesinin yarısı toprak kaplıdır. Yapının üst örtüsü içten tonoz olup dıştan iki yönde kırma çatıdır. Çatı malzemesi sacdır. Üst örtü dört adet sütunla ve on adet duvarla birleşmiş paye ile taşınmaktadır. Sütun ve payeler birbirine yuvarlak kemerle bağlanmaktadır. İç mekânda duvarlar sıva üzeri boyalıdır. Mihrap, taş malzemeden olup kademeli bir forma sahiptir. Mihrap çevresinde arapça yazılar mevcuttur. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmış olup özgün değildir. Kiliseden camiye çevrilmiş olan yapı bazilikal planlı olup üç neflidir ve orta nef yan neflere göre daha geniştir. Apsis kısmı dönüşüm nedeniyle yok olmuştur.

• Envanter Adı: DIŞBUDAK KİLİSE CAMİİ
  • Orijinal Kullanım: Kilise / Cami