Halk Teknolojileri
Rize’nin yöresel evleri, ısınma ve aydınlatma gibi temel ihtiyaçlara cevap verecek şekilde inşa edilmişlerdir. Evlerde ahır olarak kullanılan zemin kat, içerisinde hayvanlar bulunduğu müddet doğal ısı kaynağıdır. Evlerde yatak odaları genelde ahırın üzerine gelecek şekilde konumlanır. Döşemeler ahşap olduğu için alt kattan gelen ısı üst kata iletilerek, yatak odalarının ısıtılmasına katkı sağlanmış olurdu.
Eviçindeki yer ocağı, yemek pişirmenin yanı sıra hem aydınlatma hem de ısınma aracıdır. Eviçi ile evin odalara açılan bölümü olan hayat, birbirlerine bakacak şekilde konumlanmıştır. Eviçinde ocak sürekli olarak yanar vaziyette tutulur ve buradan yayılan ısı, hayata ve oradan da odalara dağılır. Ocağın dumanı, ateşliğin üstü ızgara biçiminde tasarlanmış olduğu için çatıya doğru tahliye edilir. Çatıda, saçakların altında bırakılan boşluklardan tahliye edilen duman, evin üst katını dolaşır. Böylece çatı altı da sıcak tutulmuş olur.
Ev içini aydınlatmada kullanılan en eski araçlardan biri likmendir (Likmen ağacı veya Işık ağacı da denir). Likmen, yaklaşık 1 metre yüksek olacak şekilde yapılmış basit bir sehpadır. Bu sehpanın üzerinde gaz lambası konur ve eviçinde akşamları sürekli yanar vaziyette tutulurdu. Gaz lambaları evin çeşitli bölümlerinde ya bir sehpanın üzerinde ya da duvara asılı vaziyette dururdu (Ak ve Çelik, 2011: 207).
Kav: Gürgen ağaçlarının gövdesinde çıkan bir tür mantardır. Parçalanmış gürgen mantarları suya atılır. Bir saat kadar kaynatılır. Kaynar suda pişen bu mantar kuruyunca çakmak taşı kıvılcımıyla kolayca tutuşur (Ak ve Çelik, 2011: 80).
El rendesi: yer döşemeleri için ahşap malzeme yan yana dizildiğinde tahtalar arasındaki pürüzleri gidermek için kullanılan bir alettir.
Karakovan yapımında ahşap gövdeyi oymak için kullanılan başka bir rende örneği.
Teleferik sistemi
Köy yerlerinde taşımacılıkta kullanılan teleferik sistemi, Rize ve çevresindeki illerde yaygın şekilde görülen bir uygulamadır. Karayolu ancak belli yerlere kadar ulaştığı için yöre insanı kurmuş olduğu basit teleferik sistemi ile taşımacılıkta karşısında çıkan güçlüğü çözmüştür.
Yörede “sağpa,” “vargel” gibi adlarla anılan teleferik sistemi yük taşımacılığında kullanılır ve ağırlıkla çay bahçeleri üzerindedir. Teleferiklerin bir ucu mutlaka yol kenarında, diğer ucu ise evin yakını, çay bahçelerinin içerisi gibi ihtiyaç duyulan yerdedir.
Teleferik sistemi 12 mm veya daha kalın çelik halatların gerilmesiyle oluşturulmaktadır. Halatın uçları kalın ağaçların gövdelerine veya kazılıp içerisine beton doldurularak dikilen demir direklere bağlanmaktadır. Teleferikler her ne kadar yük taşımak için inşa edilse de zaman zaman insanları da taşıdığı için halatların sağlam olmasına ve uçlarının iyi bağlanmasına ayrı bir özen gösterilir (Koday, 2014: 256).