KONUT 4 (BAĞLARBAŞI MAHALLESİ)

• Türü: Sivil Mimari
  • İli: Gümüşhane
  • İlçesi: Merkez

Genel Tanım

Yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapı, zemin kat, bir normal kat ve çatı katından oluşmaktadır. Kırma çatısı sac malzeme ile kaplıdır. Dar olan saçak döşemesi ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Günümüzde sıvalı ve boyalı olan yapının birinci kat ve çatı katının ahşap çatkı arası dolgu malzemeli olarak inşa edildiği yazılı kaynaklarda geçmektedir. Kat arası ve köşe silmeleri ahşaptandır. Silmeler ile pencere ve kapı söveleri boya ile belirginleştirilmiştir. Yapının kuzey cephesinde birinci katı ve çatı katı cumbalıdır. Cumba altı ahşap kaplıdır. Kuzey cephesi Harşit Çayı’na bakmaktadır. Yapıya doğu ve güney cephelerde yer alan iki ayrı açıklıktan giriş yapılmaktadır. Doğu cephesinde yer alan giriş kapısı çift kanatlı ve ahşap malzemelidir. Giriş kapısı üstü ahşap saçakla kapatılmış, saçak iki köşesinden ahşap dikmeler ile desteklenmiştir. Güney cephede yer alan giriş kapısı çift kanatlı ahşap malzemelidir. Kapı üzerinde her iki katta devam eden cumba bulunmaktadır. Batı cephede yer alan çift kanatlı ahşap kapıdan zemin kata girilmektedir. Ve giriş üzeri ahşap saçak ile kapatılmıştır ve saçak iki köşesinden ahşap dikmeler ile desteklenmiştir. Tüm pencereler ahşap malzemeli olup demir korkuluklara sahiptir.

Yapı Planı

• Türü: