ARPALI KÖYÜ KİLİSE CAMİİ

• İli: Gümüşhane
  • İlçesi: Torul

Genel Tanım

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak taş kullanılmıştır. Doğu batı doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapının harim girişi kuzey cephesinde bulunmaktadır. Kapalı olan son cemaat yerine doğu ve batı yönünden iki adet kapı ile girilmektedir. Caminin doğu cephesinde minaresi bulunmaktadır. Minaresi tek şerefelidir. Orijinali kilise olarak inşa edilen yapının bir de çan kulesi bulunmaktadır. Cami avlusuna çan kulesinin altından, yuvarlak kemerli açıklıktan girilmektedir. Yapının üstü iki yönde kırma çatıdır. Üst örtü sac malzeme ile kaplanmıştır. Kadınlar mahfiline, harimde giriş kapısının batısında bulunan tek kollu merdiven ile çıkılmaktadır. Kadınlar mahfilinin ahşap korkulukları sade süslemelidir. Harimin üst örtüsü altı adet sütunla taşınmaktadır. Mihrap, taş malzemeden olup üzeri seramik kaplıdır ve sonradan eklenmiştir. Minber ise ahşap malzemeden yapılmış olup mihrap gibi sonradan eklenmiştir.

• Envanter Adı: ARPALI KÖYÜ KİLİSE CAMİİ
  • Orijinal Kullanım: Kilise