BAKSI MÜZESİ

• İli: Bayburt
  • İlçesi: Merkez

Müze Konusu Ve İçeriği İle İlgili Kısa Bilgi

Bayburt şehir merkezine yaklaşık 35 km mesafedeki Bayraktar Köyü’nde, 40 dönümlük bir arazi üzerinde bulunan Baksı Müzesi, Bayburt doğumlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın çabalarıyla 2010 yılında açılmıştır. Müzenin “Depo Müze” adlı ikinci sergi salonu ise 2012 yılında hizmete açılmıştır. Şifacı, koruyucu, şaman gibi anlamları karşılayan “Baksı” aynı zamanda Bayraktar Köyü’nün de eski adı. Müze için seçilen bu isim müzenin misyonunu da işaret ediyor. Baksı Müzesi, gurbetin, kaybolan geleneklerin, unutulan değerlerin neden oluğu sorunlara çözüm arayan bir müze. Geleneksel kültürü koruyarak, gelecek kuşaklara aktarmak için araştırmalar yapan müze, bu bağlamda özellikle kadın istihdamı projeleri yürütüyor. Baksı Müzesi, diğer müzelerden farklı olarak gelenekselle sadece bir yöne ve döneme ait olmadan gelenekselle çağdaşı aynı zeminde buluşturan, bünyesinde kurduğu üretim birimleriyle, ekonomik hedefler oluşturan özel bir kimliğe sahiptir.

Müze Binası Hakkında Kısa Bilgi

Modern mimarinin ilgi çekici bir örneği olan Baksı Müzesi Binası, bulunduğu coğrafyayla uyum içindeki görselliğiyle bölgenin ikonu konumundadır.
Ücret Bilgileri
  • Öğrenci: 5 TL