KONUT 2 (ÇAMURLU MAHALLESİ)

• Türü: Sivil Mimari
  • İli: Ordu
  • İlçesi: Ünye

Genel Tanım

Yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapı, zemin kat ve iki normal kattan oluşmaktadır. Kırma çatısı alaturka kiremit ile kaplıdır. Geniş saçak döşemesi ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Doğu-batı doğrultulu yapının zemin katı moloz taş ile yığma sistemde inşa edilmiştir. Üst katlar ise bağdadi sistemde inşa edilmiştir. Batı cephesinin ortasında yer alan çift kanatlı ahşap malzemeli kapı ile zemin kata girilmektedir. Kapının her iki yanında ikişer adet pencere yer almaktadır. Zemin kat pencereleri ve kapı kesme taştan sövelere sahiptir. Zemin kat pencerelerinde demir korkuluk bulunmaktadır. Kapı üzerinde dışa çıkıntı yapan cumba birinci kat ve ikinci katta devam etmektedir. Cumbası köşelerinden ahşap dikmeler ile desteklenmiştir. Cumba her katta önde iki yanlarda birer pencereye sahiptir. Cumbanın ön cephesinde yer alan pencereleri yuvarlak kemerlidir. Yapının doğu cephesi bahçeye bakmaktadır. Bahçeye açılan kapı çift kanatlı ve ahşap malzemelidir. Kapı ahşap bir söveye sahiptir ve kapı üzerinde devam eden ahşap plakada yelpaze formunda işleme mevcuttur. Batı cephedeki cumba burada da birebir tekrar edilmiştir. Bahçe kısmının üzerinde sac malzemeden yapılmış bir saçak mevcuttur. Güney cephesinde dışa çok az taşkın bölme mevcuttur. Her katta dört küçük pencereye sahip olan bu bölme dışında tüm cephe sağırdır.

Yapı Planı

• Türü: