KONUT (FEHMİ SEKMEN)

• Türü: Sivil Mimari
  • İli: Bayburt
  • İlçesi: Merkez

Genel Tanım

Kâgir yapım sistemi ile inşa edilen yapıda taş ve tuğla malzeme kullanılmıştır. Dikdörtgen planlı yapı, iki kattan oluşmaktadır. Binanın ana girişi batı cephesinde bulunmaktadır. Giriş üzerinde, birinci katta, beşgen çıkma bulunmaktadır. Çıkmanın 5 yüzünde de ahşap söveli dikdörtgen formlu pencereler yer almaktadır. Çatısı çok yönlü eğimli çatıdır ve sac ile örtülüdür. Arazi eğimine oturan yapının zemin katı düzgün kesme taş, birinci katın ön cephesi tuğla, diğer duvarları moloz taş ile örülmüştür. Kat silmesi bulunan yapının, köşe duvarlarında ve pencere sövelerinde kesme taş kaplama yapılmıştır. Bina, arka cepheden tek kat görünümündedir. Bu cephede birinci kata girişi sağlayan açıklık taş sövelidir. Açıklık günümüzde çift kanatlı sac kapı ile kapanmıştır.

Yapı Planı

• Türü: