MUSAZADE MAHALLESİ CAMİİ

• Türü: Dini Yapı
  • İli: Artvin
  • İlçesi: Arhavi

Genel Tanım

Kuzey kapısında bulunan kitabesinin orijinal olmadığı tespit edilmiştir. Cami, mimari özellikleri ve yapım tekniğine göre 19. yüzyılı sonlarına tarihlenmektedir. Yığma yapım sisteminde inşa edilen camide yontma ve kesme taş kullanılmıştır. Yapı, 22,50 x 16,50 m boyutlarındadır. Yol kotunda konumlanmış cami iki katlıdır. Cami minaresi camiye bitişik olup kesme taş malzemeden yapılmıştır. Cami tek minareli ve minaresi tek şerefelidir. Yapının revaklı bir girişi bulunmaktadır. Çatısı dört yönde kırma çatı olup alaturka kiremit örtülüdür. Ana harime giriş kapısı ahşap işlemelidir. Kapılarda çerçeveye alınmış bitkisel motifler yer almaktadır. İç mekânda ahşap dikmeler bulunmaktadır. Harimin tam ortasında bulunan kubbe dışındaki tavan döşemesi ahşap işlemelidir. Kubbenin içi beyaz sıvalı ve sadedir. Kubbe iç yüzeyinde yıldız motifi yer almaktadır. Kubbe, kare kaide üzerinde gotik başlıklı sütunlar tarafından desteklenmektedir. İç mekânda kadınlar mahfili son cemaat mahfilinin üzerinde olup mahfile ana harimden kapının doğu ve batı yönünde bulunan iki merdivenle ulaşılmaktadır. Kadınlar mahfili U planlıdır. Mihrap kesme taş malzeme ile yapılmış olup sadedir. Minber ahşaptır ve ağdalı bir işlemeye sahiptir.

Yapı Planı

• Türü: