ORTA HOPA CAMİİ

• Türü: Dini Yapı
  • İli: Artvin
  • İlçesi: Hopa

Genel Tanım

Yapının kitabesi bulunmamaktadır. Taş yığma yapım sisteminde inşa edilen yapıda malzeme olarak moloz taş kullanılmıştır. Düz bir araziye oturan yapı zemin kat ve bir normal kattan oluşmaktadır. Cami minaresinde taş malzeme kullanılmış olup cami tek minareli ve minare tek şerefelidir. Çatı ahşap konstrüksiyona sahip dört yönde kırma çatı olup, üzeri alaturka kiremit örtülüdür. Yapının ana girişi kuzey yönündendir. Ana giriş kapısı orijinal değildir. Kadınlar mahfili son cemaat mahfilinin üstü olup ahşap dikmelerle taşınmaktadır. Kadınlar mahfiline, girişin doğusunda bulunan merdivenlerle çıkılmaktadır. Mihrap taş malzeme üzerine bitki motifleriyle boyanmış, minber ise ahşap malzemeden yapılmıştır. Vaaz kürsüsü de orijinal olmayıp açık kahverengi ahşap malzemeden yapılmıştır. Tavan ahşap, sade ve işlemesizdir. Kadınlar mahfilinin üzerine denk gelen kubbe beyaz sıva üzerine farklı motiflerle süslenmiştir. 90’lı yıllarda onarımdan geçirilen caminin son cemaat yeri bulunmaktadır.

Yapı Planı

• Türü: