TRABZON HALK KÜLTÜRÜ

Halk Botaniği

İlaç Yapımında Kullanılan Bitkiler

Boya Yapımından Kullanılan Bitkiler:

Boyacı papatyasının (L. Anthemis tinctoria) toprak üstü kısmı kumaş boyamada kullanılır.

Karamuk / Kadıntuzluğu (L. Berberis vulgaris) bitkisinin kökü, yaprakları ve meyvesi iplik boyası olarak kullanılır.

Yabani kendir (L. Datisca cannabina) kumaşlara sarı renk vermek için kullanılır.

Boyacı katırtırnağı (L. Genista tinctoria) çiçekleri ve dalları iplik boyamada kullanılır.

 

Bitkilerle İlgili Adlandırmalar

Armut çeşitleri: angara armudi, baüçe armudi, bal armudu, bambuğap armudu, ceğerli armut, dalkiran, eğri sap armudu, hamza armudu, kabak armudi, karpuz armudu, kasap armudu, kiş armudu, kiraz armudu, küp armudu, Rus armudu, su armudi, suli armut, yaban armudu.

Elma çeşitleri: beyaz elma, cingiravu elması, çelebi elması, eşki elma, fışfış elması, gelin elması, gırgır elması, karpuz elması, kırmızı/kızıl elma, kuman elması, kuyu elması, reçel elması, süt elması, tatlı elma, Yomra elması.

Erik çeşitleri: ağustos eriği, bal eriği, can eriği, cin eriği, çakal eriği, dimari eriği, papaz eriği.

Amofta / hamofta: Dağ çileği (L. Fragaria vesca).

Apotrak: Eşek dikeni.

Argoşa: Domuz lahanası. Yılanyastığı adıyla da bilinir.

Ayd: İğde ağacı.

Beşbıyık: Muşmula.

Beyaz zulzula: Kuşotu (L. Stellaria media).

Çivit: Tohum.

Domuz Ağırşağı: Buhurmeryem, çöven.

Doruk: Ladin ağacı.

Eşkın: Filiz, sürgün.

Haladiza: Feribanotu, sarı sütleğen (L. Euphorbia helioscopia).

Hanzebel, hanzabel: Civanperçemi (L. Achillea millefolium).

Hamduspara: Böğürtlen (L. Rubus hirtus).

Homeçura: Dağ çileği.

Keçi memesi: Siyah kokulu üzüme Şalpazarı’nda keçi memesi de denir.

Lapaza: Efelek otu.

Levor, livor: Mürver.

Molaşa: Ebegümeci (L. Malva sylvestris).

Moloş: İlmikotu (L. Malva nicaeensis).

Mora: Dağ çileği, böğürtlen.

Murmut: Diken.

Sinza: Hinza, yemlikotu (L. Tragopogon reticulatus).

Siska: Soğan tohumu.

Şeker fasulye: Beyaz fasulyeye denir.