ARTVİN HALK KÜLTÜRÜ

Halk Botaniği

Bitkilerin dal, yaprak, çiçek gibi farklı kısımları insan ve hayvan rahatsızlıkları iyileştirmeye yönelik farklı usullerle kullanılagelmiştir. Bitki örtüsünün çeşitliliği ile farklı ağaç türleri çeşitli araç-gerecin yapılmasını sağlamıştır. Örneğin fındık ağacı dallarından sepet örgülerinin yapılması yaygındır. Ağaçların özellikleri bilindikten sonra bu tür el sanatları için uygun olanlar seçilmiştir.

Baharla birlikte otların yeşermesiyle gerek yemek gerekse bir tedavi amaçlı bilinen bitkiler kullanılmaya başlanır. Tıbbi amaçlı kullanılan bitkilere örnek olarak;

Sahanın ot formasyonları içinde Aslanpençesi, üçgül, atkuyruğu, çaşır otu, çuha çiçeği, karakafes otu, civanperçemi, aslanpençesi, dişotu, yabani yulaf, çobançantası, devedikeni, sinirotu, sütleğen, yapışkanotu, glayöl, kantaron, arap sümbülü, orkide gibi türler yer almaktadır. Tıbbi ve hoş kokulu özelliklerinden dolayı yararlanılan bazı bitkiler ise dağ pancarı, böğürtlen, kuşburnu, kuzukulağı, kızılcık, ısırgan otu, ateş dikeni, çuha çiçeği, mayasıl otu, adaçayı, sarı kantaron, sinirli ot, yabani nane, sumak, kekik, karayemiş ve ıhlamur gibi birçok tür yer almaktadır.