ARTVİN HALK KÜLTÜRÜ

Temizlik Kültürü

Çevre temizliği ve kişisel temizliğe dini inançlar, yaşam ortamının gereksinimleri etkili olmuştur. Doğal çevre aynı zamanda ürün alınan, yaşanılan, oturulan yer olduğundan toprağın ve suyun temiz kullanılması önemsenirdi. Düğün, bayram, cenaze törenleri gibi köy halkının toplanacağı ortamların temizliği önceden yapılır. Temizlik ve mahremiyet anlayışının bir sonucu olarak kırsal yerleşimlerde tuvaletler evin dış tarafından veya 10-15 metre uzağında yapılmıştır. Banyo için ya evin içinde bir oda ayrılmıştır veya kırsalda bazı aileler ev odalarının bir tarafında ahşaptan kapalı dolaplar şeklinde banyo yeri inşa etmiştir. Çamaşır yıkama işleri köy yakınlarından geçen derelerin kenarlarında ateş yakılarak su ısıtılır ve bu suya tülbentten geçirilen kül suyu katılarak çamaşırlar yıkanırdı. Kül aynı zamanda kap kacağın, güğümlerin, tencerelerin, isli kazanların temizlenmesinde kullanılırdı. Ovarak temizlemek için kum da kullanılırdı. Belirli alanlardan çıkarılan belli bir tür kil de çamaşır temizliğinde kullanılırdı. Türk kültüründeki temizlik anlayışlarından hamam kültürü yörede hâkim değildir, çok az sayıda tarihi hamamlar bulunmaktadır.