Beşeri Durum ve Ekonomi
İnsan topluluklarının geleneksel kültürlerini yaşattıkları ve canlı tutabildikleri yerleşim birimleri daha çok kırsal alanlardır. Çağımızda hızlı kentleşme tek tip tüketim kültürünün ve yaşam biçimini öne çıkardığından yerel ve geleneksel değerler kentsel alanlarda neredeyse kaybolmaya yüz tutmuştur. Halk kültürüne dair doneleri canlı şekilde görebileceğimiz mekânlar kır-köy yerleşimleridir. Ordu ili genelinde köyler sürekli şekilde nüfus kaybetmekte, yöre insanı yerleşim yeri olarak tercihini özellikle büyük şehirlerden yana kullanmakta ve Ordu köylerinden başka kentlere ve Ordu şehir merkezine ciddi bir göç süreci yaşanmaktadır. Kırsal nüfus oranının azalması ve kentsel nüfusun artmasıyla şehirlere akın eden insanlar kırsalda yaşattıkları değerlerin pek azını kentsel alanlara taşıyabilmişlerdir. Halk kültürünün aşınması sadece köyden kente göçle olmamış dünya genelinde yaşanan modernleşme, küreselleşme, bilgi ve ulaşım-iletişim teknolojilerinin gelişmesi sonucu köylerde oturan insanlar da pek çok modern alışkanlık ve değeri kırsal alanda sahiplenir hale gelmiştir. Bu süreçte kentteki pek çok alışkanlık köylere taşınmış eskiye ait gelenekler ve değerler arka plana atılır olmuştur. Somut bir örnek vermek gerekirse sohbet kültürünün yerini internet ve uydu yayını alınca maniler, fıkralar, türküler, hikâyeler ve sözlü kültür unutuluvermiştir.
Nüfus Hareketleri
1455’te Ordu bölgesinin nüfusu 6651 Müslüman, 526 Hıristiyan-Rum aileden ibaretti. Gayri müslim nüfus, dışarıdan gelen göçlerle desteklenerek varlığını Cumhuriyet’in başlarına kadar korudu. Ordu bölgesinin tahminî toplam nüfusu XV. yüzyılın ikinci yarısında 28-36.000 arasında iken XVI. yüzyılda 54-70.000 dolayına çıkmıştı. XVII. yüzyılın ilk çeyreğinde 72.000 civarında nüfusu vardı. XIX. yüzyılın ikinci yarısında 1870’lerde Bucak kazasında yani Ordu’da 2541 Müslüman, 535 Rum ve 398 Ermeni hânesi mevcuttu (İslam Ansiklopedisi, cilt 33, 2007: 367-370). Merkez nahiyenin nüfusu 1891’de 32.096, kazanın nüfusu 97.794 idi. 1895’te toplam nüfus 80.333 Türk, 10.443 Rum, 7583 Ermeni ve 288 Protestan olmak üzere 98.647 kişi idi.” Cumhuriyet dönemine gelindiğinde örneğin 1927 verilerine göre Ordu 1895 yılına göre neredeyse %200 büyümüş, nüfus 201.302’ye ulaşmıştır. Aşağıdaki tabloda Ordu’nun Cumhuriyet dönemindeki nüfus verileri görülmektedir.
Tablo: Cumhuriyet Döneminde Ordu Nüfusunun Gelişimi
SAYIM YILI | TOPLAM NÜFUS | ŞEHİR NÜFUSU | % | KIR NÜFUSU | % |
1927 | 201.302 | 16.156 | 08,03 | 185.146 | 91,97 |
1935 | 283.054 | 20.342 | 07,19 | 262.712 | 92,81 |
1940 | 305.017 | 24.334 | 07,98 | 280.683 | 92,02 |
1945 | 333.008 | 27.056 | 08,12 | 305.952 | 91,88 |
1950 | 373.028 | 32.922 | 08,83 | 340.106 | 91,17 |
1955 | 407.687 | 39.655 | 09,73 | 368.032 | 90,27 |
1960 | 469.379 | 58.134 | 12,39 | 411.245 | 87,61 |
1965 | 543.863 | 83.585 | 15,37 | 460.278 | 84,63 |
1970 | 608.721 | 118.041 | 19,39 | 490.680 | 80,61 |
1975 | 664.290 | 148.737 | 22,39 | 515.553 | 77,61 |
1980 | 713.535 | 169.820 | 23,80 | 543.715 | 76,20 |
1985 | 763.857 | 220.067 | 28,81 | 543.790 | 71,19 |
1990 | 830.105 | 336.820 | 40,58 | 493.285 | 59,42 |
2000 | 416.631 | 46,93 | 471.134 | 53,07 |
Kaynak: TÜİK
2007 ile 2017 yılları arasında Ordu nüfusu kâh artan kâh azalan bir seyirle toplamda 700 binler civarında bir rakama ulaşmış bulunmaktadır.
Ordu ili idari yapısında 2013 yılı önemli bir dönüm noktasıdır. İl, 22.03.2013 tarih ve 28595 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 6447 sayılı kanun ile büyükşehir olmuştur (Ordu Çevre Durum Raporu, 2016).
Ordu’nun nüfusunun %63,9’u merkez dâhil kıyıdaki 5 ilçede yaşamaktadır. Kıyı ilçelerin yıllara göre nüfusunun artması, dağlık bir topografyaya sahip iç kesimdekilerinde azalması ilçeler arası iç kesimlerden kıyıya doğru bir göç hareketi olduğunu göstermektedir (Ordu Yatırım Destek Tanıtım Stratejisi Raporu, 2016: 2). İstanbul, Samsun, Ankara ve Kocaeli en çok göç hareketinin gerçekleştiği iller olarak gurbet nüfus potansiyeli açısından önem teşkil etmektedir.
Ordu, bölge genelinden farklı olarak genç bağımlılık oranı yüksek bir ildir. Yaşlı bağımlılık oranında merkez ilçenin değerinin en düşük olması, yaşlı nüfusun daha çok ilçelerde yaşadığını, çalışabilir nüfusun ise daha çok merkez ilçede ikamet ettiğini göstermektedir (Ordu Yatırım Destek Tanıtım Stratejisi Raporu, 2016: 2).
Ordu Şehri’nde de tüm Türkiye’de olduğu gibi iş gücü göçü, mevsimlik iş gücü göçleri, zorunlu ve gönüllü göçler, aşamalı ve uzun mesafeli göçler görülebilmektedir. Şehirlerin çekici yanları; iş imkânları, eğitim ve sağlık imkânları gibi unsurlarda göçlerin nedenlerini oluşturur.
Ordu Şehri, tarihin çeşitii dönemlerinde de göç almıştır. Osmanlı-Rus Savaşı sonrası (1877-78) işgal edilen doğu illerinden Ordu’ya göçler yapılmıştır. Ayrıca ticaret yapmak amacıyla Ordu’ya göç edenler olmuştur. I. Dünya Savaşı’nın sürdüğü yıllarda da Ordu’ya gelip yerleşenler olmuştur. Ancak bunlar azdır (Gürsoy, 1998: 108). Milli Mücadele sonrasında Ordu Şehri’nde yaşayan Rum ve Ermeniler ise şehri terk ederek dış göç yapmışlardır.
Yüzey şekillerinin etkisi ile Ordu yöresinde kırsal nüfus ve yerleşmelerin dağılışında bazı özellikler dikkati çekmektedir. Kuzeye bakan yamaçlar üzerinde bulunan ve birlikte bir köyü oluşturan meskenler birbirinden oldukça uzakta ve dağınık olarak yer almaktadırlar (Yılmaz, 2005: 253-278). Yaylalara çıkıldığında obalar şeklinde kısmen bir araya toplanan nüfus ve yerleşmeler, güneye bakan yamaçlara geçildiğinde belirgin olarak toplu bir karakter gösterirler.
Günümüzde Ordu Nüfusu
Ordu nüfusu 2017 yılı rakamlarına göre 742.341'dir. Bu nüfus, 371.061 erkek ve 371.280 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: % 49,99 erkek, % 50,01 kadındır. Ordu nüfusu bir önceki yıla göre % 1.10 oranında ve 8.247 kişi azalmıştır. 2007 ile 2017 yılları arasında Ordu nüfusu aşağıdaki tabloda da görüleceği üzere dalgalı bir grafik izlemiştir.
Tablo: Son On Yılda Ordu İl Nüfusu
Yıl | Ordu Nüfusu | Erkek Nüfusu | Kadın Nüfusu |
2017 | 742.341 | 371.061 | 371.280 |
2016 | 750.588 | 376.243 | 374.345 |
2015 | 728.949 | 364.236 | 364.713 |
2014 | 724.268 | 361.627 | 362.641 |
2013 | 731.452 | 366.011 | 365.441 |
2012 | 741.371 | 370.631 | 370.740 |
2011 | 714.390 | 356.675 | 357.715 |
2010 | 719.183 | 358.386 | 360.797 |
2009 | 723.507 | 361.422 | 362.085 |
2008 | 719.278 | 358.910 | 360.368 |
2007 | 715.409 | 356.553 | 358.856 |
Kaynak: TÜİK
Tabloda da görüleceği üzere Ordu il genelinde 2017 yılı nüfus verilerine göre 742.341 kişi yaşamakta olup nüfus bakımından en yoğun ilçe merkez ilçe olan Altınordu İlçesi’dir. Nüfus kıyıda yer alan ilçelerde yoğunlaşmakta olup bu ilçeler; doğudan batıya doğru Gülyalı, merkez ilçe olan Altınordu, Perşembe, Fatsa ve Ünye denize kıyısı olan ilçelerdir. Diğer ilçeler ise iç kesimlerde yer almaktadır (Yılmaz, 2005: 278). İlin en büyük yüzölçümüne sahip ilçesi Sivas ve Tokat illerine komşu olan ve ilin güney doğusunda yer alan Mesudiye ilçesi olmasına rağmen ilçenin nüfus yoğunluğu düşük düzeydedir.
Tablo: İlçelere Göre Ordu Nüfusu
Yıl | İlçe | İlçe Nüfusu | Erkek Nüfusu | Kadın Nüfusu | Nüfus Yüzdesi |
2017 | 213.582 | 104.840 | 108.742 | % 28,77 | |
2017 | 125.722 | 62.624 | 63.098 | % 16,94 | |
2017 | 117.526 | 59.138 | 58.388 | % 15,83 | |
2017 | 30.812 | 15.900 | 14.912 | % 4,15 | |
2017 | 29.645 | 14.803 | 14.842 | % 3,99 | |
2017 | 28.762 | 14.599 | 14.163 | % 3,87 | |
2017 | 28.728 | 14.480 | 14.248 | % 3,87 | |
2017 | 22.868 | 11.423 | 11.445 | % 3,08 | |
2017 | 22.479 | 11.525 | 10.954 | % 3,03 | |
2017 | 17.246 | 8.857 | 8.389 | % 2,32 | |
2017 | 16.990 | 8.524 | 8.466 | % 2,29 | |
2017 | 14.305 | 7.290 | 7.015 | % 1,93 | |
2017 | 13.410 | 6.639 | 6.771 | % 1,81 | |
2017 | 13.347 | 6.690 | 6.657 | % 1,80 | |
2017 | 12.871 | 6.523 | 6.348 | % 1,73 | |
2017 | 10.366 | 5.140 | 5.226 | % 1,40 | |
2017 | 8.118 | 4.090 | 4.028 | % 1,09 | |
2017 | 7.813 | 3.881 | 3.932 | % 1,05 | |
2017 | 7.751 | 4.095 | 3.656 | % 1,04 |
Kaynak: TÜİK
Ordu’nun bugünkü nüfusunun yaş aralıklarına göre dağılımına baktığımızda 15-19, 20-24, 35-39, 50-54 yaş aralıklarında %7 üzerinde değerler göze çarpmaktadır. Tabloya bakıldığında Ordu nüfusunun aşağı yukarı %30’nu 25 yaş ve altının oluşturduğu söylenebilir.
60 yaş ve üstü nüfusun genel nüfus içerisindeki toplam ağırlığı ise %20’yi bulmamaktadır. Bu açıdan aşağıdaki tablodan da anlaşılacağı üzere Ordu nüfusunun orta yaş ve genç nüfus bakımından yoğunluk arz ettiği söylenebilir.
Tablo: Ordu Nüfusunun Yaş Aralıklarına Göre Yüzdelikleri
Yıl | Yaş Grubu | Nüfus | Nüfus Yüzdesi |
2017 | 0-4 Yaş | 45.828 | % 6,17 |
2017 | 10-14 Yaş | 49.874 | % 6,72 |
2017 | 15-19 Yaş | 56.595 | % 7,62 |
2017 | 20-24 Yaş | 51.970 | % 7,00 |
2017 | 25-29 Yaş | 48.176 | % 6,49 |
2017 | 30-34 Yaş | 48.908 | % 6,59 |
2017 | 35-39 Yaş | 54.079 | % 7,28 |
2017 | 40-44 Yaş | 51.106 | % 6,88 |
2017 | 45-49 Yaş | 47.398 | % 6,38 |
2017 | 50-54 Yaş | 52.533 | % 7,08 |
2017 | 55-59 Yaş | 44.483 | % 5,99 |
2017 | 5-9 Yaş | 49.050 | % 6,61 |
2017 | 60-64 Yaş | 43.123 | % 5,81 |
2017 | 65-69 Yaş | 32.796 | % 4,42 |
2017 | 70-74 Yaş | 24.752 | % 3,33 |
2017 | 75-79 Yaş | 18.754 | % 2,53 |
2017 | 80-84 Yaş | 12.872 | % 1,73 |
2017 | 85-89 Yaş | 7.513 | % 1,01 |
2017 | 90+ Yaş | 2.531 | % 0,34 |
Kaynak: TÜİK
Ordu’nun göçle ilgili verilerine bakıldığında il ciddi anlamda bir taraftan göç alan diğer yandan da göç veren bir yerdir. 2008 yılında Ordu toplamda 217.500 kişi göç almış, aynı dönemde toplamda 246.100 kişi de göç vermiştir.
7 yıl içerisinde toplamda aradaki fark ise 28.600 kişidir ki bu rakam Anadolu’nun bir başka coğrafyasında küçük çaplı bir ile tekabül etmektedir. Bu rakamlar Ordu’nun nüfus değişimi bakımından oldukça dinamik bir yapı arz ettiğini ortaya koymaktadır.
Aşağıdaki tabloda Ordu’nun yıllara göre izlediği göç seyri gösterilmiştir. Buna göre en büyük hareketlilik 21.645 kişilik farkla 2012 yılında gerçekleşmiş, 48.240 kişi Ordu’ya göçerken aynı yıl 26 595 kişi Ordu’dan göç etmiştir. Ordu genelinde sebebi eğitim, sağlık ve istihdam gibi kritik alanlar olan daimî göçler yanında, sebebi arıcılık, hayvancılık, yaylacılık ve inşaat işçiliği gibi alanlar olan mevsimlik göç olgusu da Ordu’da gözlemlenmektedir.
Tablo: Ordu İlinin Aldığı ve Verdiği Göç
Yıl | Aldığı Göç | Verdiği Göç | Göç Farkı |
2014 | 28.555 | 39.937 | -11.382 |
2013 | 30.792 | 46.332 | -15.540 |
2012 | 48.240 | 26.595 | 21.645 |
2011 | 23.963 | 34.472 | -10.509 |
2010 | 27.896 | 36.241 | -8.345 |
2009 | 30.335 | 31.296 | -961 |
2008 | 27.719 | 31.458 | -3.739 |
Kaynak: TÜİK
Ekonomik Yapı
Sanayi
Ordu, tarım ağırlıklı bir ekonomiye sahip olup sanayi yönünden yeterince gelişememiştir. İl ekonomisinde sanayi sektörü tarım ve hizmet sektörlerine oranla küçük bir paya sahiptir (Yatırım Destek-Tanıtım Stratejisi, 2016). Tarım sektörünün büyük ölçüde fındık üretimine dayalı olmasına bağlı olarak Ordu’da gıda sanayi yatırımlarının çoğu fındık kırma, işleme ve fındık mamulleri üretimine yöneliktir.
Ordu ili genelinde 2015 yılı aralık ayı sonu itibarıyla 577 adet sanayi sicil belgeli iş yerinde 14.815 kişi istihdam edilmektedir. Sanayide çalışanların %36’sı gıda ürünleri imalatı sektöründe, %25’i tekstil ürünleri imalatı sektöründe istihdam edilmektedir (Yatırım Destek-Tanıtım Stratejisi, 2016).
İl ekonomisinde sanayi sektörü, tarım ve hizmet sektörlerine oranla daha küçük bir paya sahiptir ve sanayi sektörüne yönelik özel sektör yatırımları da gıda ürünleri imalatı, orman ürünleri ve mobilya sanayi, hazır giyim imalatı, madencilik ve toprağa dayalı sanayi, çimento ve hazır beton imalatı sektörlerinde yoğunlaşmıştır. Tarım sektörünün büyük ölçüde fındık üretimine dayalı olmasına bağlı olarak Ordu’da gıda sanayi yatırımlarının çoğu fındık kırma, işleme ve fındık mamulleri üretimine yöneliktir (www.doka.org.tr).
Ordu ilinde 2’si faaliyette (Ordu OSB ve Fatsa OSB) ve 2’si (Ordu 2. OSB ve Ünye OSB) yapım aşamasında olmak üzere toplam 4 adet OSB bulunmaktadır. Fındık sezonunda, OSB’de bulunan 14 fındık kırma fabrikasının tam kapasite ile çalışmasından dolayı istihdam sayısı 4 bine ulaşmaktadır.
Başka bir kurumun verilerine göre, (SGK) Ordu ili genelinde 2015 yılı aralık ayı sonu itibari ile imalat sanayi alanında faaliyet gösteren firma sayısı 1377 ve bu alanda istihdam ise 15.547 kişidir. İstihdam açısından bakıldığında ise hazır giyim imalatı alanında 80 firmada 5236 kişi ve gıda ürünleri imalatı alanında ise 451 firmada 4602 kişinin istihdam edilmektedir (www.doka.org.tr). Bu tabloya göre Ordu ekonomisinde hazır giyim sektörü de ciddi bir yer teşkil etmektedir.
Hizmet Sektörü ve Turizm
Hizmetler sektörünün ekonomideki ağırlığı bir refah kriteri olarak değerlendirilmektedir. Ordu ilinde hizmet sektöründe ekonomik ve sosyal gelişmelere bağlı olarak önem kazanan alanlar ise haberleşme hizmetleri (çağrı merkezleri), müteahhitlik ve ilgili mühendislik hizmetleri, eğitim hizmetleri, sağlık-sosyal hizmetler ve turizm-seyahat hizmetleri konularıdır (www.doka.org.tr).
Hizmetler sektöründe Ordu ilinde en öne çıkan alt sektör turizmdir. 2011-2015 döneminde %125 olarak gerçekleşen turist sayısındaki artış oranı, sektörün büyümesini de tetiklemiştir. Ordu ili hem tesise geliş, hem de konaklama istatistiklerindeki artış oranı bakımından bölgesinde ve Türkiye genelinden daha iyi bir performans sergilemektedir (www.doka.org.tr). Özellikle son yıllarda yapılan yoğun tanıtım faaliyetleri yıllık yaklaşık 500.000 ziyaretçi rakamına ulaşılmasındaki en önemli etken olarak gözükmektedir.
2016 Yılında Ordu’ya 50.046 yabancı, 552.420 yerli turist ziyarette bulunmuştur. Aşağıdaki tabloda detayları görülmektedir:
Tablo: Ordu İlinin Turizm İstatistikleri
2016 yılı istatistiki bilgi | |||||
SIRA NO | ZİYARET NOKTALARI | YERLİ | YABANCI | TOPLAM | |
1 | Turizm Danışma Bürosuna Gelen Turist Sayısı | 257 | 80 | 337 | |
2 | Müzeyi Ziyaret Eden Turist Sayısı | 14.348 | 93 | 14.441 | |
3 | Turizm İşletmesi Belgeli Tesislerde Konaklayanlar | 465.818 | 48.292 | 514.110 | |
4 | Belediye Belgeli Tesislerde Konaklayanlar | 63.629 | 1.270 | 64.899 | |
5 | Yason Kilisesini Ziyaret Eden Turist Sayısı | 8.161 | 240 | 8.401 | |
6 | Deniz Hudut Kapısı Giriş Sayısı | 207 | 71 | 278 | |
| GENEL TOPLAM | 552.420 | 50.046 | 602.466 |
Kaynak: Ordu İl, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü
Doğu Karadeniz Bölgesinin kapısı konumundaki Ordu ili, doğa güzellikleri, bitki örtüsü, mavi ve yeşilin kucaklaştığı kıyıları, koy ve kumsalları, hemen kıyı şeridinden başlayan dağları, yükseltilerindeki uçsuz bucaksız ve birbirinden güzel yaylaları ile tarihin yanı sıra kültür ve doğa turizminde de geleceği parlak bir şehirdir. 100 km’lik kıyı şeridi bulunan Ordu ili’nin 60 km’lik kıyı bölümü kumsallardan oluşmaktadır. Bu özelliği ile diğer Karadeniz illerinden farklı bir yapıya sahiptir. Yörenin dağlar ve ormanlar ile kaplı olması, zengin florası ve sükûneti ziyaretçiler için çekici bir özellik olarak kabul edilmektedir. Ordu ilinin sosyal ve kültürel yapısı, turizmin gelişmesi için de oldukça uygundur (Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü). Henüz doğallığını koruyan ve diğer illere göre bozulmamış kıyılarrı, güçlü bir deniz turizmi potansiyeli oluşturmaktadır.
Zengin turizm potansiyeline sahip Ordu’da kıyı turizmi, yayla turizmi, trekking, yamaç paraşütü gibi etkinliklere imkân sağlayacak unsurlar mevcuttur.
Tüm doğal güzellikleri sinesinde barındıran, yeşil ile mavinin kucaklaştığı Ordu ili, turizm alanında kendine özgü bir yer ve değer taşır. Bu değerini hiç şüphesiz yazın oldukça sakin, kış aylarında oldukça köpüklü dalgalarıyla hırçınlaşan, Karadeniz’e, kıyılarına, yayla ve ormanlarına borçludur. Ordu ili geliştirilmesi halinde deniz-günes turizmine en fazla imkân sunan bir sahil şeridine sahiptir. Ordu birbirinden güzel yaylaları ile meşhur bir ildir. Yüksek ilçelerin tamamında bir ve birden fazla yayla vardır. Yaylaların 6 tanesi “Turizm Merkezi” olarak ilan edilmiştir. Yayla şenlikleri, yayladaki doğal yaşam, yayla kültürü ve bozulmamış doğada yaşamak, yaylada yaşamayan ya da yayla yaşamını bilmeyen insanların ilgisini çekmiş ve bu yaşama tarzına katılmalarını sağlamıştır. İnsanların bu merakı akabinde de yayla turizmi kavramını ortaya çıkarmıştır (Oral, 2010).
Tarım
Ordu ilinin temel geçim kaynağı tarımdır. Ordu ili ekonomik yapısında tarım sektörü yaklaşık %85’lik bir payla önemli bir yere sahiptir. İlin ekonomisi ana ürün olan fındık üretimine dayalıdır. Fındık, Ordu için alternatifi olmayan ürünüdür. Ülkemiz fındık üretiminin %30'u Ordu’da gerçekleşmektedir. Yaklaşık 110.000 fındık üreticisi 227.000 hektar alanda fındık üretimi yapmakta, yıllara göre değişmekle beraber ilde 150.000-180.000 ton fındık üretimi yapılmaktadır. (Çamoğlu ve Diğerleri, 2011) Ordu ili bu ortalamayla da Türkiye’ de 1. sırada yer almaktadır.
İlin topraklarının %38’i tarım, %30’u orman, %7’si çayır-mera, %25’i ise yerleşim alanı ve tarım dışı arazidir. İlde tarımsal işletmelerin %71,5’inde bitkisel üretim ile birlikte hayvancılık yapılmakta, %28,5’inde ise sadece bitkisel üretim yapılmaktadır. Fındık üretiminde yıllara göre yaşanan dalgalanmalar ve fiyat istikrarsızlıkları üreticileri değişik ürün arayışlarına yönlendirmiş, Kivi meyvesinin Ordu’nun iklim şartlarına uygun olması ve dekara verimin fındıktan oldukça yüksek olması nedeniyle kivi üretimi hızla artmaktadır. Ordu kivi yetiştiriciliğinde yaklaşık 2500 dekar alan ve 5.148 ton üretimle Yalova'dan sonra ikinci sıradadır. Yine su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı da ciddi ticari potansiyeli olan bir tarımsal varlıklardır (Ordu İli Doğa Turzimi Master Planı, 2012). Diğer taraftan hayvancılık ta ülkemiz için olduğu gibi Ordu için de tarımın vazgeçilmez bir koludur.
İldeki arazinin ürün guruplarına göre dağılımı; 214.052 ha (%70,7) fındık, 32.147 ha (%10,7) meyvelik, 17.382 ha (%5,4) mısır, 8.800 ha (%3) patates, 21.000 ha (%7) buğday-arpa, 1.758 ha (% 0,7) yem bitkileri ve 7.579 ha (% 2,5) diğer ürünler yetiştirilmektedir.
İl Nüfusu 731.452 Kişi olan Ordu’nun toplam yüzölçümü: 5.952.000 dekardır. Bu toplam alanın %42’si tarım alanlarından oluşmakta, 2015 rakamlarıyla bu alan 2.552.973 da olarak ifade edilmektedir. Yine 2015 rakamlarıyla il genelinde ÇKS’ye kayıtlı Çiftçi Sayısı 119.587 kişi olup ÇKS’ye kayıtlı arazi varlığı ise 1.867.832 dekardır.
Bitkisel üretime, özellikle de tarla ürünleriyle ilgili rakamlara bakacak olursak aşağıdaki tablodan da görüleceği gibi en çok üretim 2002 ve 2015 yıllarında patates ve dane mısır olarak gerçekleşmiştir. Ancak tarımsal üretime ilişkin rakamların 13 yıllık süreç içerisinde ciddi şekilde düşmüş olduğu görülmektedir. Mesela 2002 yılında 121.458 ton olan patates üretimi 2015 yılına gelindiğinde 25.753 olarak gerçekleşmiştir.
Tablo: Tarla Ürünleri Verileri
Ürün Adı (ilk 5 ürün) | 2002 üretim (ton) | 2015 üretim(ton) | |
Patates |
| 121.458 | 25.753 |
Mısır (Hasıl-ilajlık) |
| 50.172 | 7.426 |
Mısır (Dane) |
| 60.167 | 6.450 |
Buğday |
| 12.657 | 2.561 |
Yeşil Ot |
| 3.260 | 2.429 |
Meyve yetiştiriciliğinde ise 2002 ile 2015 arasında yaşanan iki önemli gelişmeden birisi kivi üretiminin 30-40 kat artarak yıllık 6.263 tona ulaşmış olması, diğer gelişme ise elma ve armut üretimindeki düşüştür. Fındık üretimi 170 bin tonlardan 200 bin tonlara ulaşmışken elma ve armut gibi meyvelerdeki üretim düşüşü göç yoluyla bağ-bahçenin terki ve bakımsızlığı ile açıklanabilir.
Diğer taraftan ceviz yetiştiriciliğindeki artış ise cevizin bir ekonomik faaliyet veya bir kazanç alanı olarak değerlendirilip yeni fidan ekimleriyle ilgili olabileceği gözlemlenmektedir. Buradan anlaşılan odur ki şu an atadan deden devraldığı arazilerde evvelden kalan ağaçlara ek olarak çiftçiler cevizin gelir getirici etkisini keşfederek bu alan yönelmişlerdir.
Tablo: Meyvecilik Verileri
Ürün Adı (ilk 5 ürün) |
2002 üretim (ton) |
2015 üretim(ton) | |
Fındık | 170.011
| 200.938 | |
Elma | 9.345 | 6.534 | |
Kivi | 261 | 6.263 | |
Armut | 4.623
| 3.531 | |
Ceviz | 2.878 | 3.151 | |
Aşağıdaki tablodan da anlaşılacağı üzere 2002 ile 2015 yılları arasında lahana ve hıyar üretimindeki azalışı saymazsak ciddi bir düşüş ya da artış olmamıştır. Bölge tarafından severek tüketilen lahanadaki üretim azalışı özellikle kırsaldaki insanların toprakla ilgilerinin azalmış olması ve göçten dolayı ekim dikim faaliyetlerinin azalmasıyla açıklanabilir. Köy ekonomilerinin ciddi şekilde zayıfladığı günümüzde belli bir gelire sahip olan insanların ekip dikmek yerine hazır tüketime yöneldikleri gözlemlenmektedir.
Tablo: Sebze Üretim Verileri
Ürün Adı (ilk 5 ürün) | 2002 üretim (ton) | 2015 üretim(ton) |
Lahana
| 8.297 | 5.004 |
Fasulye | 2.467 | 2.914 |
Domates
| 2.106 | 2.482 |
Hıyar | 4.664 | 1.651 |
Marul | 596 | 447 |
Ordu’da tarıma dayalı sanayi işletmelerin yoğunlaştığı sektörler unlu mamüller, ekmek, süt ürünleri, pastacılık, arıcılık, hazır yemek olarak tespit edilmiştir. Aşağıdaki tabloda dağılımları görülmektedir.
Tablo: Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayi
Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayi | |||
KONU | SAYI | KONU | SAYI |
Süt ve Süt Ürünleri | 14 | Ekmek ve ekmek çeşitleri üretimi | 386 |
Et ve Et Ürünleri | 7 | Makarna ve İrmik Üretimi | - |
Su Ürünleri İşleme | 3 | Yumurta Paketleme | 10 |
Meyve-Sebze işleme- paketleme | 2 | Dondurulmuş Gıda | 1 |
Hububat ve Bakliyat Üretimi | 2 | Hazır Yemek, Tabldot Yemek | 33 |
Katı ve Sıvı Bitkisel Yağ | 1 | Hazır çorba ve bulyon, puding, toz karışımlar, mayonez, sos vb | 1 |
Şeker Üretimi (paketleme hariç) | - | Kuruyemiş ve Çerezler | 32 |
Zeytinyağı | - | Baharat İşleme | - |
Konserve ve Salça | 1 | Alkolsüz İçecekler | 2 |
Fermente ve salamura ürün üretimi | 1 | Alkollü İçecekler | - |
Pastacılık Ürünleri Üretimi | 66 | Bal, polen, arı sütü ve temel petek üretimi ve ambalajlama | 25 |
Nişasta ve Nişasta mamulleri | - | Gıda Katkı ve Aroma Maddeleri | - |
Bisküvi, Çikolata, Kakaolu ve Benzeri Ürünler | 7 | Gıda ile Temas Eden Maddeler | 6 |
Un üretimi | 6 | Yem | 9 |
Unlu mamuller üretimi | 88 | Diğer | 67 |
Tablo: Ordu İli Bitkisel Üretim Miktarları (Ton)
Ürünler | 2005 | 2006 | 2007 |
Fındık | 170.100 | 188.060 | 173.360 |
Mısır | 45.900 | 20.632 | 37.505 |
Patates | 49.438 | 41.933 | 48.570 |
Diğer Meyveler | 26.292 | 20.329 | 25.000 |
Diğer Tarla Ürünleri | 35.419 | 38.337 | 30.000 |
Çeşitli Sebzeler | 35.624 | 20.831 | 15.000 |
Kaynak: Ordu Tarım İl Müdürlüğü, 2008
Fındık, halkın geçimini sağlamasında önemli bir yer tutar. Fındık konusu, Türk halk kültüründe en çok işlenen konulardandır. Bu nedenle fındık yetiştirilen yörelerimizde, fındıkla ilgili manilerden fındığın halk hekimliğine kadar birçok sahaya malzeme olduğu ürünlere rastlamaktayız (Duman, 2008).
Buna ek olarak ekonomik bir değer olan findık ürününe bağlı olarak insanların gerçekleştirebildikleri pek çok sosyal faydalar bulunmaktadır. Mesela düğün merasimlerinin yapılabilmesi belli bir ekonomik güç gerektiğinden özellikle eski dönemlerde düğün törenleri genellikle fındık hasat mevsiminde n sonra yapılmaktaydı.
Dolayısıyla fındık sadece ekonomik değeri olan bir ürün değil aynı zamanda sosyal ve kültürel tarafları da bulunan bir üründür. Ancak biz bu bölümde öncelikle fındığın ekonomik açıdan ne anlam ifade ettiğine değinmeye çalışacağız.
Günümüzde Türkiye’nin 33 ilinde fındık üretimi yapılmaktadır. Türkiye’de fındık üretiminin yoğunlaştığı bölge Karadeniz olup, Giresun ve Ordu illeri en önemli üretim alanıdır.
Ordu, Giresun, Trabzon ve Samsun’un toplam fındık üretimi alanı içerisindeki payı %81 ve bu illerin toplam fındık işletme sayısı içerisindeki payı ise %77’dir. Hükümetin 14 Temmuz 2009’de açıkladığı Yeni Fındık Stratejisine göre fındık üretimin alanlarında sınırlandırmalar yapılması planlanmaktadır.
Buna göre eğimi %6’dan fazla 3. sınıf tarım arazileri ile 750 m rakıma kadar olan alanlarının bulunduğu 13 ilde (Artvin, Rize, Trabzon, Ordu, Sinop, Giresun, Samsun, Kastamonu, Zonguldak, Sakarya, Kocaeli, Düzce ve Bartın) üretime izin verilecektir.
Tablo: İllere Göre Yıllar İtibariyle Fındık Üretim Alanları ve İşletme Sayısı İller
| Fındık Toplam Alanı (da) | İşletme Sayısı | Ortalama İşletme Genişliği (da) | ||||||||||||||||
2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2007 | |||||||||||
Artvin | 121.239 | 126.148 | 128.628 | 131.978 | 6.436 | 7.134 | 6.874 | 7.900 | 16,71 |
| |||||||||
Bolu | 11.029 | 10.416 | 11.782 | 11.808 | 941 | 1.068 | 1.107 | 1.088 | 10,85 |
| |||||||||
Düzce | 414.746 | 384.520 | 395.678 | 370.609 | 20.671 | 19.554 | 18.590 | 18.012 | 20,58 |
| |||||||||
Giresun | 1.040.395 | 944.062 | 973.095 | 943.789 | 52.596 | 49.449 | 47.864 | 46.805 | 20,16 |
| |||||||||
Kastamonu | 69.214 | 69.975 | 66.481 | 61.240 | 6.533 | 6.426 | 6.090 | 5.548 | 11,04 |
| |||||||||
Kocaeli | 84.457 | 77.450 | 75.559 | 61.622 | 5.396 | 4.871 | 4.846 | 4.414 | 13,96 |
| |||||||||
Ordu | 2.123.509 | 2.042.600 | 2.027.279 | 1.688.950 | 87.397 | 83.493 | 82.677 | 81.423 | 20,74 |
| |||||||||
Rize | 36.149 | 36.561 | 35.807 | 33.441 | 3.730 | 3.761 | 3.590 | 3.699 | 9,04 |
| |||||||||
Sakarya | 345.141 | 292.447 | 302.754 | 304.520 | 17.593 | 15.976 | 16.557 | 16.749 | 18,18 |
| |||||||||
Samsun | 742.168 | 717.933 | 748.365 | 719.967 | 29.685 | 29.035 | 29.905 | 29.175 | 24,68 |
| |||||||||
Sinop | 18.937 | 19.346 | 19.598 | 19.349 | 2.671 | 2.543 | 2.430 | 2.359 | 8,20 |
| |||||||||
Trabzon | 518.722 | 482.996 | 453.034 | 396.646 | 41.110 | 37.518 | 35.146 | 31.017 | 2,79 |
| |||||||||
Toplam | 5.525.706 | 5.292.420 | 5.238.060 | 5.016.931 | 274.759 | 260.828 | 255.676 | 247.273 | 0,29 |
| |||||||||
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Ordu ilinin ekonomik yapısını belirleyen ve yönlendiren temel tarım ürünü fındıktır. Türkiye fındık üretiminin %33,7’si Ordu’dan sağlanmaktadır ki Ordu halkının %70’inin gelir kaynağı da fındıktır. Yani fındık Ordu ili için sadece bir tarım ürünü değil aynı zamanda milli bir varlıktır.
Ordu’nun Yeni Gözdesi: Kivi
Ordu’da üretilen tarım ürünlerinden kivi de son 10 yılda üretimi katlanarak büyüyen ve ticarete konu olan başlıca tarım ürünlerinden birisi haline gelmiştir. 2012 yılı itibariyle Ordu’da 2.645 dekar alanda 6.707 ton kivi üretilmiştir. Burada dikkat çeken nokta, Ordu’daki dekar başına verimliliğin ortalama 2.500 kg olmasıdır. Ordu bu verimlilik ortalamasıyla Türkiye, Dünya ve hatta en büyük kivi üreticisi olan İtalya’nın verimlilik ortalamasından bile yüksektir. Uzman görüşleri; kivi bahçelerine gerekli ve tekniğine uygun bakım yapılıp özen gösterildiği takdirde, dekar başına verimlilik 5.000 kg’a kadar yükselebilir olduğu yönündedir (Ordu Ticaret Borsası, 2014). Yaklaşık 2.000 üretici tarafından üretim yapılmaktadır
Kivi üretimde ağaç başına ortalama verim de her yıl artmakta olup 2012 yılında 53 kg’a ulaşmıştır. Bugün Ordu ili, Türkiye kivi üretiminin yaklaşık %18’ini karşılayarak 2. sıradadır (Ordu Ticaret Borsası, 2014). Henüz meyve vermeyen ağaçlar da dikkate alındığında önümüzdeki yıllarda Ordu’nun kivi üretiminde daha da önemli bir yere geleceği yorumu yapılabilir.
Hayvancılık
Ordu’da hayvancılık, ekonomik bir faaliyet alanı olarak yeterince gelişmemiştir. İlimizin sert topografyasının ve engebeli arazi yapısının bir sonucu olarak, dar ve oldukça küçük alanlara yerleşmiş bulunan aile işletmeleri genellikle kendi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak az sayıda, 3-4 baş hayvan besleyebilecek imkânlara sahip bulunmaktadır.
Ordu’da son yıllarda özellikle büyükbaş hayvancılıkta ciddi bir azalış gözlemlenmektedir. Aşağıdaki tablodan da görüleceği üzere 2002 yılında 153.147 olan büyükbaş sayısı 2015 yılına gelindiğinde 124.240’a gerilemiştir. Gerek göç, gerekse köy ekonomisinin gerilemesiyle büyük baş hayvancılık da yıllar içerisinde gerilemiştir.
Tablo: Büyükbaş Hayvan Sayıları
Büyükbaş Sayısı | 2002 (Baş) | 2015 (Baş) |
Sığır (Kültür) | 12.905 | 22.710 |
Sığır (Melez) | 108.522 | 84.917 |
Sığır (Yerli) | 30.701 | 15.583 |
Sığır Toplam | 152.128 | 123.210 |
Manda | 1.019 | 1.030 |
Toplam | 153.147 | 124.240 |
Kaynak: Ordu Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
Arıcılık
Fındıktan sonra Ordu’da en çok gelir getiren tarımsal kökenli ürün baldır. Ordu’nun florası arıcılık açısından zengin değildir. Ancak Türkiye florasını değerlendirerek yola çıkan Ordulu gezginci arıcılar arıcılığı, Ordu ekonomisine fındıktan sonra ikinci sırada gelir getiren bir faaliyet olarak yapmaya başlamışlar ve Ordu’yu Türkiye de bal üretiminde 1. Sıraya yerleştirmişlerdir. Ordu ilinde 455 köyde 5.000 aile tarafından toplam 487.214 adet kovanla arıcılık yapılmakta olup bu faaliyetten 11.457,65 ton bal ve 220,318 ton bal mumu elde edilmektedir. Ordu’da, gerek hayvansal üretim içerisindeki yeri bakımından gerekse pazarlanan hayvansal ürünler içerisindeki yeri bakımında bal ve balmumunun ürün değeri % 50’yi bulmaktadır. Kovan sayısı bakımından Muğla, 710.949 kovan ile Türkiye’de 1. Sırada iken Ordu Muğla ilinden 223.735 az kovana sahip olmasına rağmen Türkiye üretiminde 1. sıradadır. Yani, Türkiye’de en çok bal Ordulu arıcılar tarafından üretilmekte ve Türkiye’de ortalama olarak koloni başına bal verimi 14-15 kg iken, Ordu’da koloni başına bal verimi 5- 30 kg düzeyine çıkabilmektedir (Ordu Ticaret Borsası, 2014).
Balıkçılık
Ülke genelinde üretilen deniz ürünlerinin %43,84’ü Karadeniz Bölgesi balıkçılarca üretilmektedir. 110 km kıyı şerdi olan Ordu ili, Türkiye ve Karadeniz balıkçılığı içerisinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Bir sahil kenti olması ve Altınordu ilçesi ile birlikte 4 ilçesinin deniz kenarında bulunması nedeniyle, balıkçılıkta İl ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. Kafes balıkçığı Ordu’da sürekli gelişmekte olan bir sektördür. Kafes balıkçılığına Ordu’da Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü kontrolünde ilk olarak 1991 yılında başlanmış olup, bu ilk kafeslerin kapasiteleri de, 25 ton olmuştur. Şu an 6 adet kafeste üretim yapılmakta olup bu kafeslerde toplamda yıllık 1.200-1.500 ton üretim yapılmaktadır. Ordu ili Trabzon’dan sonra Karadeniz’de yetiştiricilikte 2. sırada yer almaktadır. Günümüzde Ordu’da kültür balıkçılığı yapan işletme sayısı 36’ya ulaşmıştır. Bu işletmelerin yıllık üretimi iç sularda yaklaşık 250 ton, deniz sahasında ise 1.300 tondur. Balıkçılık gerek avcılık, gerekse ticareti açısından istihdama önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.