ORDU HALK KÜLTÜRÜ

Temizlik Kültürü

Toplumumuzun gelenekleri ve İslam inancının gerekleri temizliği ön planda tutmaktadır. Hemen bütün yerleşimlerde evler mutlaka bir su kaynağının yakınında inşa edilir. Suyun hayati önemi temizlik konusunda da kendini gösterir. Türk şehirlerinde çeşmelerin fazla oluşu toplumun temizliğe verdiği önemin de bir göstergesidir. Dini ibadetlerin, belli ritüellerin ilk adımı temizliktir. Belli günlerde temizliğe özellikle önem verilir. Bayramlardan önce arife günlerinde, nişan düğün gibi kalabalık davetlerin yapılacağı zamanlarda evlerin içi ve çevresi temizlenir. İnsanlar böyle zamanlarda giysilerinin yeni ve temiz olmasına daha fazla dikkat ederler. Türk toplumlarının temizliğe verdiği önem sözlü kültür ürünlerinde, temizlikle ilgili söz ve ifadelerde de kendini gösterir: kaba sözlerle konuşana “ağzı pis,” düzeni bozan davranışları ifade etmek için “suyu bulandırmak” gibi deyimler kullanılır.

Kimyasal deterjanlar yaygınlaşmadan önce temizlik malzemesi olarak Ordu yöresinde kül suyu ve killi toprak kullanılmıştır. Evlerinin yakınında akarsu kaynağı bulunan köylüler çamaşırlarını belli günlerde akarsu kenarında, çamaşırları taşlara vurmak suretiyle de yıkarlardı. İyice yıkanan çamaşır üzerine ağır bir taş konularak suyun akıntısında tutulur ve bu suretle daha temiz olması sağlanırdı.

Şifa bulmak umuduyla belli su kaynaklarında suya girmek hemen her yörede görülen uygulamalardan biridir. Ordu ilinde de şifa bulmak amacıyla gidilen sular, kaplıcalar mevcuttur.

Akkuş ilçesinde Çamalan Kaplıcası ve Çamalan Maden Suyu, Gökçebel Suyu ve Esemen Suyu şifalı su kaynaklarıdır.

Fatsa ilçesindeki Bolaman Kaplıcası, Ordu ilinin en meşhur şifalı suyudur. Kaplıca Sarmaşık köyünde bulunduğu için Sarmaşık Kaplıcası ve Fatsa’da bulunduğu için de Fatsa Kaplıcası diye de bilinmektedir. Bolaman Kaplıcası en çok romatizma şikâyeti olanlar tarafından ziyaret edilmektedir.

Gölköy ilçesindeki Gölköy Maden suyu, Meşealan Maden Suyu ve Çermik Suyu şifalı kabul edilir. Kükürtlü bir su kaynağı olan Çermik suyunun başta romatizma olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir.

Mesudiye ilçesinde Musalı Maden Suyu ve İskevsir Köyü Kaplıcası şifalı sular olarak bilinmektedir.

Ünye ilçesinde Yağıbasan köyündeki Acısu İçmesi, Yaycı Köyü Maden Suyu ve Tekkiraz beldesindeki Tekkiraz Suyu sürekli ziyaretçisi olan şifalı su kaynaklarıdır.

Şifalı sularla yıkanmak, banyo yapmak romatizma ve cilt hastalıklarına karşı etkili bir tedavi yöntemidir.