Yaşayan İnsan Hazineleri

Ali Sırrı Çoban (Süphani)

Aşıklık geleneğinin temsilcisi. 1960 Bayburt doğumlu. Babasının yanında çobanlık yaparken saz çalmaya ve aşıklığa heves etti. Şaşkuni mahlası ile şiir söyleyen Arif Nevzat Karaoğlu ustasıdır. 1987 yılında ilk aşıklık eğitimini ondan aldı. 1978 yılarında taş yontma ustalığını öğrendi, ilk şiirlerini söylemeye başladı. Halk arasında bilinen ismi “Süphan’ı mahlas olarak aldı. Aşık Süphani olarak tanınmaktadır. 1987 yılından bu yana âşık olarak tanışmaya başladı. Halen âşık olarak şiir söylemeğe devam etmektedir.

Hadi Salihoğlu

Ahşap oyma ustası. Ahşap oyma işini çıraklığında marangozlardan öğrendi. 1954 Bayburt doğumlu. 1980 yılında ahşap oyma işi yapmaya başladı. Minber, mihrap, vaaz kürsüsü ve cami kapısı gibi işler yapmaya başlamış. Ülkemizin ve dünyanın her yerine sipariş üzerine ahşap oyma işi yaparak göndermektedir. Halen bu işe devam etmektedir.

Huriye Temur

Ehram dokuma ustası. Ustası Selfinaz’dan 14 yaşında ehram dokumayı öğrendi. 15 yaşında kendi tezgahında ehram örmeye başladı. 39 yıldır ehram dokuyor. Daha çok Erzurum’a ehram dokuyor.

Mehmet Durmuşoğlu

Degirmen (değirmen) taşı ustası. 1930 Bayburt Ergi (Taşocağı) Köyü doğumlu. 1950 yılında usta olmuş. Ustaları Bayburt’un Salkımsu köyünden Süleyman ve Hamit ustalarmış. Köydeki taş ocağından çıkarılan taş ile hem su değirmenlerine hem hızar değirmenlerine hem de el değirmenlerine değirmen taşı yapan son ustalardan. Bayburt Taşocağı Köyü ve İstanbul’da yaşıyor.

Mehmet Öztürk

Bakır ve kalay ustası. 1956 Bayburt doğumlu. Bakır dövme ve kalay işlerini babası Kalaycı Yusuf ustadan ilkokul yıllarında öğrenmiş. 1970 yılından bu yana aktif olarak bakır dövme ve kalay işleri yapıyor. Halen Kaleardı Mahallesi yolu üzerindeki dükkanında babasının adını verdiği oğlu Yusuf Öztürk ile birlikte bakır dövme ve kalay yapma işlerine devam ediyor.

Metin Özden

Maran ustası. 1943 Bayburt doğumlu. Maran yapma işlerini babası ve aynı zamanda Bayburt’un en son maran yapanı Eşref Özden’den öğrenmiş. En son maran 1975 yılında yapılmış. Talep ortadan kalkınca Bankacı olmuş. Banka müdürlüğünden emekli.

Recai Purutoğlu

Tandır ustası. 1968 Bayburt doğumlu. Aile mesleği olan toprak tandır imalatını aileye ait puruthanede yapmaya devam ediyor. 1980 yılında babasından öğrenmiş. Helen aktif olarak tandır yapıyor. Ürettiği tandırlar hem yurt içerisinde hem de yurt dışında talep buluyor.

Yusuf Öksüz

El oyma, ahşap süsleme ustası. 1979 Bayburt doğumlu. 3. Kuşak marangoz. Ahşap oyma işlerini babasından öğrenmiş. 1995 yılından bu yana aktif olarak ahşap oyma işleri yapıyor. Ürettiği tavan göbeği, mahfil, korkuluk kapı gibi el oymaları ülkemizin her yanında ve yurt dışında talep buluyor.